| |

Novi trend u svijetu kave: Specialty kava

Specialty kava označava najvišu kvalitetu kave, koja se postiže kroz stroge standarde u svakoj fazi proizvodnje, od uzgoja do pripreme. Pojam “specialty kava” prvi je put upotrijebila Erna Knutsen 1974. godine u časopisu Tea & Coffee Trade Journal, opisujući kave jedinstvenog podrijetla s izuzetnim profilom okusa.

Da bi kava dobila status specialty, mora postići ocjenu od 80 ili više bodova na ljestvici koju dodjeljuju certificirani “Q Graderi”. Ova ocjena temelji se na procjeni arome, okusa, kiselosti, tijela i završetka kave. Proces uključuje pažljiv odabir zrna, optimalne uvjete uzgoja, preciznu obradu i stručno prženje kako bi se očuvale jedinstvene karakteristike svake serije. 

U posljednjih nekoliko godina, specialty kava postala je značajan trend u svijetu napitaka. Ljubitelji kave sve više cijene transparentnost u podrijetlu zrna, održive metode uzgoja i jedinstvene okuse koji odražavaju specifične regije i tehnike obrade. Kafići koji poslužuju specialty kavu često se ističu modernim dizajnom interijera, edukacijom barista i ponudom različitih metoda pripreme, poput pour-overa, Aeropressa ili sifona. Fotografije ovih prostora često prikazuju minimalistički dizajn, visokokvalitetnu opremu i naglasak na detaljima, što ih izdvaja na tržištu.

U Zagrebu postoji nekoliko mjesta gdje možete uživati u specialty kavi:

  • Luta: Smještena u Ulici Radoslava Lopašića 14, Luta je poznata po ugodnom ambijentu i stručno pripremljenoj kavi.
  • Cogito Coffee: S više lokacija u gradu, uključujući Varšavsku ulicu 11 i Urania prostor, Cogito nudi raznovrsne specialty kave s naglaskom na kvalitetu i održivost.
  • Urania: Smještena u prostoru bivšeg kina Urania, ova lokacija pruža jedinstven doživljaj uživanja u kavi u povijesnom okruženju.

Posjet ovim mjestima omogućuje vam da iskusite raznolikost okusa i aroma koje specialty kava može ponuditi, uz profesionalnu uslugu i ugodan ambijent.

Autor: Lovro Svirač

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)