30 godina serije ‘Prijatelji’ i Monicini keksići ponovno na meniju! Evo slavnog recepta
Ove godine slavimo tridesetu godišnjicu od početka emitiranja omiljene serije Prijatelji, koja je brojnim obožavateljima donijela mnogo smijeha, ali i nezaboravnih trenutaka. U duhu ove posebne prigode prisjećamo se čokoladnih keksa koje je Monica nespretno pokušavala ispeći prema tajnom receptu njene bake Phoebe.
Kada su u pitanju slatkiši, domaći keksi su savršen način da se opustimo i stvorimo lijepe uspomene s najdražima. Priprema keksa može biti prava avantura, a proces je jednako zabavan kao i uživanje u konačnom proizvodu.
Keksi s maslacem, poznati kao chocolate chip cookies, mogu trajati i do tjedan dana, zbog čega su idealan izbor za sve slatkoljupce. U nastavku su neki korisni savjeti za pripremu savršenih keksi.
Savjeti za savršene keksiće
Postupno dodavanje jaja: Uvijek dodajte jedno po jedno jaje i dobro ih istucite kako biste postigli mekoću i volumen
Jednaka veličina: Koristite metalnu žlicu za sladoled kao mjeru, što će osigurati da svi keksi budu iste veličine
Raspored na limu: Ostavite nekoliko centimetara razmaka između keksa na limu, jer se tijekom pečenja šire
Precizno vrijeme pečenja: Pazite na vrijeme – pecite ih točno jednu minutu, kako ne bi postali tvrdi i suhi.
Sastojci za kolačiće iz ‘Prijatelja’
- 230 g glatkog brašna
- ¾ žličice sode bikarbone
- ¾ žličice soli
- 190 g omekšalog maslaca (sobne temperature)
- 110 g običnog šećera
- 110 g smeđeg šećera
- ¾ žličice ekstrakta vanilije
- 1,5 jaja
- 190 g čokoladnih kapljica
Priprema
1. Pripremite pećnicu
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa.
2. Pomiješajte suhe sastojke
U manjoj zdjeli kombinirajte brašno, sodu bikarbonu i sol.
3. Umutite maslac i šećer
U drugoj zdjeli stavite omekšali maslac, obični i smeđi šećer te ekstrakt vanilije. Koristeći mikser, miješajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu (Za postizanje najbolje teksture, osigurajte da je maslac potpuno omekšan. Ako je previše čvrst, smjesa može ostati zrnasta i teško ćete je sjediniti).
4. Dodajte jaja
U smjesu maslaca i šećera dodajte jaja i ponovo dobro izmiksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
5. Uključite suhe sastojke
Postepeno dodajte mješavinu brašna, sode bikarbone i soli. Miješajte dok se grudice ne razbiju, ali ne pretjerujte s miješanjem.
6. Umiješajte čokoladne kapljice
Prebacite smjesu u zdjelu i pomoću drvene kuhače umiješajte čokoladne kapljice. Također možete koristiti silikonsku lopaticu, no budite oprezni jer je smjesa gusta i slabije lopatice mogu se oštetiti.
7. Pecite kekse
Na veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje. Oblikujte kuglice veličine oraha (malo veće od mrvica) i rasporedite ih na lim; stavite po devet kuglica po limu s dovoljno razmaka između.
Najbolje je kekse peći u više tura, jer će se tijekom pečenja raširiti i ne želite da se spoje. Pecite ih 9 do 11 minuta, a izvadite ih iz pećnice čim rubovi dobiju laganu boju.
8. Ohladite kekse
Izvadite kekse iz pećnice, ali ih nemojte odmah premještati s lima jer su još mekani. Ostavite ih da se hlade oko 5 minuta, a zatim ih prebacite na tanjur ili tacnu.
Najbolje ih je uživati dok su još topli, uz čašu mlijeka. Kada se potpuno ohlade, čuvajte ih u zatvorenoj posudi.
9. Smjesa se može čuvati u hladnjaku
Ako ne planirate ispeći sve kekse odmah, smjesu omotajte prozirnom folijom i pohranite u hladnjak. Tako možete vaditi malo po malo, peći jednu turu, i uživati u omiljenoj seriji Prijatelji dok se slastice peku, piše Glamour.
Autor: Silvia Pokrajac