3 razloga zašto posjetiti Vinistru
Dolazak proljeća u Istru znači samo jedno – druženje, networking te dobra vina. Sve to može se pronaći na ovogodišnjoj Vinistri. Ova udruga vinogradara i vinara djeluje od 1994. godine s ciljem unaprjeđenja i razvoja u sektoru vinogradarstva i vinarstva. Sama udruga sastoji se od 120 članova koji u eksperti u proizvodnji grožđa, vina, sadnog materijala i ostalog. Vinistra će se ove godine održati od 10. – 12.5 u dvorani Žatika u Poreču.
Ukoliko voliš dobra vina, druženje te želiš saznati nešto novo o njihovoj proizvodnji na Preportu donosimo ti 3 razloga zašto baš ti moraš ove godine biti u Poreču od 10. do 12.5.
- Degustacija vrhunskih vina
Vinistra, kao sajam vrhunskih vina Istre i područja Kvarnera pruža priliku za više od 70 proivođača koji svoja vina izlažu na štandovima na kojima nude besplatnu degustaciju. Osim autohtonih istarskih sorti poput Malvazije, Terana ili Muškata imaš priliku probati i internacionalna vina iz Francuske. Na Vinistri sudjeluju mnogi poznati istarski vinari poput Damjanića, Rossija, Kabole, Kozlovića, Armana te mnogih drugih. Osim degustacije ova manifestacija odlična je i za networking, stvaranje novih poslovnih ali možda i prijateljskih odnosa.
- Edukacije i radionice
Ukoliko te više zanima sama povijest vinogradarstva i vinarstva, Vinistra nudi i radionice i edukacije gdje svake godine imaš priliku od vrhunskih vinara čuti ponešto i o samom procesu proizvodnje. Neke od tema na prošlogodišnjoj Vinistri dotaknule su se održivog vinogradarstva, procesa berbe i destilacije te tehnologije u proizvodnji rakije. Uz edukacije i radionice, otvorena je i zona vinoteke gdje će te dočekati sommelieri koji će te dodatno informirati o njihovom poslu u samoj vinariji.
- Gastronomski užitak
Nakon cijelog dana degustacije vina, treba nešto fino i pojesti. Na sajmu nude se i istarski specijaliteti poput pršuta, istarskog sira, tartufa i ulja ali i raznih tapasa s mesom i bijelom ribom. Sve što ćeš probati je domaće, pripremljeno iz istarskih konoba i restorana, jer kako bi se reklo uz piće potrebno nam je i iće.
Tip – ukoliko se odlučiš za pršut ili druga mesna jela spoji ih s Teranom, dok su bijela riba ili sir rezervirani za bijelo vino.
Ukoliko voliš druženje, vina, Istru i istarska jela trk na stranicu Vinistre gdje možeš pronaći Early bird ulaznice, jednodnevnu za 24 eura te trodnevnu za 57 eura! Nadam se da si već otišao na stranicu te da se vidimo ove godine na 30. jubilarnoj Vinistri!
Autorica: Lucia Deak
Za više zanimljivih sadržaja zaprati nas i na našim društvenim mrežama!