Kategorije
Uncategorized

Kad ti kriza postane najbolji PR alat – Lekcija iz IKEA-e

U svijetu odnosa s javnošću često se priča o uspješnim kampanjama, savršenim brend narativima i velikim lansiranjima. No istinski test PR vještina dolazi – kad sve krene nizbrdo. Upravo zato vrijedi pogledati kako se IKEA nosila s jednom od svojih većih reputacijskih kriza i zašto se njihov odgovor i danas izučava kao primjer autentične, iskrene komunikacije.

Problem koji je došao iz najbolje namjere

izvor: pinterest

Godine 2020., IKEA je u SAD-u odlučila obilježiti „Juneteenth” – važan datum za afroameričku zajednicu koji simbolizira ukidanje ropstva. Željeli su svojim zaposlenicima prirediti “poseban meni”, kako bi proslavili raznolikost i inkluziju. Nažalost, taj meni je sadržavao prženu piletinu, lubenicu i mac&cheese – jela koja su često stereotipno i rasistički povezivana s afroameričkom kulturom.

izvor: PINTEREST

Zaposlenici su to doživjeli kao uvredu, a priča je brzo završila na nacionalnim medijima i društvenim mrežama. Uprava IKEA-e bila je suočena s bijesom javnosti i vlastitih ljudi.

Kako se IKEA izvukla?

I umjesto da se brane i skrivaju, napravili su ono što mnogi izbjegavaju: priznali su grešku bez uvijanja. Slijedila je javna isprika, ali ono što je bilo ključno – uključili su zaposlenike afroameričkog porijekla u buduće planiranje i donošenje odluka. Osnovali su unutarnje savjetodavne timove, povećali edukacije o kulturnim osjetljivostima i otvoreno pričali o tome što su naučili. Taj potez nije samo umanjio štetu – ojačao je njihovu reputaciju. Javnost voli brendove koji priznaju greške, ali još više one koji se trude da ih ne ponove.

IZVOR: CANVA

Zašto je ovo lekcija za sve u PR-u?

Zato što pokazuje da kriza ne mora biti kraj, već početak novog povjerenja. IKEA-ina greška postala je odskočna daska za autentičan dijalog i pokazala da transparentnost i iskrenost nisu slabost – već najjače oružje u modernom PR-u

AUTOR: HELENA MUSTAPIĆ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)